Βασική λίστα εργασιών για το βάψιμο τοίχων

Το βάψιμο των τοίχων είναι ο γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος να ανανεώσετε και να αναβαθμίσετε το σπίτι σας.

Μια εύχρηστη λίστα εργασιών με τις βασικές συμβουλές για σίγουρο και επαγγελματικό αποτέλεσμα :

Θα χρειαστείτε:

Τα χρώματα τοίχων της επιλογής σας - Ένα ρολό και ένα σκαφάκι - Πινέλα - ένα μεσαίου μεγέθους, ένα μικρό - Μια λάμα ανάδευσης για το χρώμα - Χαρτοταινία - Πλαστικά καλύμματα (για κάλυψη επίπλων και φωτιστικών) - Χαρτόνι (για κάλυψη των δαπέδων) - Μια σκάλα (για να φτάσετε σε εκείνα τα δύσκολα σημεία)

 1. Διαλέξτε απόχρωση

Το χρώμα των τοίχων σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση και την αίσθηση ενός δωματίου, οπότε είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά. Εάν δυσκολεύεστε να επιλέξετε από τα χρωματολόγια της αγοράς , μπορείτε να αναζητήσετε εφαρμογές που σας επιτρέπει να δείτε το δωμάτιό σας σε κάθε απόχρωση ΖΩΝΤΑΝΑ πριν το βάψετε, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές αποχρώσεις προτού πιάσετε τα πινέλα (https://stage.visualizecolor.com/Chromatic/GR#/).

Μόλις βρείτε την τέλεια απόχρωση, μπορείτε να  μπείτε στην σελίδα του προϊόντος και να υπολογίσετε ακριβώς την ποσότητα που πρέπει να αγοράσετε.

 • 2. Έτοιμοι για τη χαρτοταινία

Καλύψτε τις πρίζες, τα κουφώματα, το σοβατεπί, την κορνίζα του ταβανιού και οτιδήποτε άλλο δε θέλετε να βάψετε, με χαρτοταινία. Βεβαιωθείτε ότι την εφαρμόζετε σε μια ωραία, ευθεία γραμμή, έτσι ώστε η γραμμή του χρώματος στον τοίχο όταν ξεκολλήσετε την ταινία να είναι εξίσου ωραία.

 • 3. Σκεπάστε τα πάντα!

Είναι καλή ιδέα να βγάλετε όλα τα έπιπλα από το δωμάτιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλύψτε τα με πλαστικά καλύμματα ή με ένα παλιό σεντόνι. Οι πλαστικές σακούλες είναι ένας οικονομικός και εύκολος τρόπος για να προστατεύσετε πράγματα όπως τα φωτιστικά. 

Στρώστε ένα χαρτόνι κάτω από την επιφάνεια που βάφετε. Το χρώμα μπορεί να πιτσιλίσει το πάτωμά σας, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί είστε.

 • 4. Ξεσκονίστε τους τοίχους σας

Για ένα εξαιρετικά λείο φινίρισμα, είναι σημαντικό να ξεσκονίσετε τους τοίχους σας πριν ξεκινήσετε το βάψιμο των τοίχων. Ένα γρήγορο πέρασμα με ένα στεγνό πανί είναι συνήθως το μόνο που χρειάζεται. Προσέξτε τις γωνίες στο ταβάνι, όπου μπορεί να υπάρχουν ιστοί αράχνης. 

Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να τρίψετε ανωμαλίες από την επιφάνεια του τοίχου σας και να αφαιρέσετε τυχόν παλιά καρφιά ή βίδες, γεμίζοντας τα κενά με στόκο σπατουλαρίσματος ή όπου υπάρχουν ρωγμές με στόκο ελαστομερές .

 • 5. Ξεκινήστε το βάψιμο των τοίχων!

Δε χρειάζεται κανονικά να χρησιμοποιήσετε αστάρι στους τοίχους που έχουν ήδη βαφτεί, έκτος από τα κομμάτια που στοκάρατε ή που τρίψατε και υπήρχαν υγρασίες.Αραιώστε το χρώμα τοίχου σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Ανακατέψτε το χρώμα σας με τη λάμα ανάδευσης και ρίξτε λίγο μέσα στο σκαφάκι. Χρησιμοποιήστε το μεσαίου μεγέθους πινέλο για να κάνετε τα κοψίματα, περνώντας από τα άκρα της χαρτοταινίας. Χρησιμοποιήστε το ρολό για να βάψετε την υπόλοιπη επιφάνεια. Το κλειδί για την επίτευξη ενός λείου, ομοιόμορφου φινιρίσματος είναι να μην «φορτώνετε» υπερβολικά το πινέλο ή το ρολό σας με χρώμα. Αφήστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει και έπειτα εφαρμόστε το δεύτερο. Μπορεί να χρειαστείτε ένα τρίτο χέρι εάν πρόκειται να κάνετε μια πολύ μεγάλη αλλαγή χρώματος (πχ από πολύ ανοιχτό σε πολύ σκούρο).

 • 6. Αφαιρέστε την χαρτοταινία

Όσο το χρώμα στον τοίχο είναι ακόμη νωπό, ξεκολλήστε προσεκτικά τη χαρτοταινία. Αν αφήσετε το χρώμα να στεγνώσει, κινδυνεύετε να ξεκολλήσετε κομμάτια χρώματος με την χαρτοταινία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, απλώς διορθώστε τα σημεία αυτά με ένα μικρό πινέλο.

 • 7. Κάντε ένα βήμα πίσω και θαυμάστε το αποτέλεσμα της εργασίας σας!

Αυτό ήταν! Τώρα έχετε λείους, υπέροχους τοίχους που περιμένουν να γίνουν το υπόβαθρο για την υπόλοιπη διακόσμησή σας!

 • Πώς να προετοιμάσεις τον τοίχο για βάψιμο
 • Στοκάρισμα, λείανση, εξομάλυνση… Χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία των τοίχων, η βαφή του τοίχου δεν θα είναι ποτέ τέλεια. Μια σειρά από απλά βήματα για ένα σωστό αποτέλεσμα.
 • Πώς να διαλέξεις πινέλα και ρολά βαψίματος

Για ένα σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχετε και τα κατάλληλα σύνεργα. Επιλέξτε τον κατάλληλο τύπο, πινέλο ή ρολό, ώστε να ταιριάζει με την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε. Παράλληλα, για μια σωστή επιλογή θα πρέπει να γνωρίζετε και τη χρησιμότητα του κάθε τύπου.

 • Ρολό ή πινέλο;

Ρολά: Τα ρολά συνιστώνται για μεγάλες επιφάνειες όπως τοίχοι και ταβάνια γιατί μπορούν να τις καλύψουν γρήγορα. Για μικρότερες επιφάνειες όπως πόρτες και παράθυρα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μικρότερου τύπου ρολά που θα ταιριάξουν ακριβώς με την επιφάνεια που θέλετε να βάψετε. 
Επιλέξτε επίσης, το κατάλληλο ρολό ανάλογα με την επιφάνεια που θα το χρησιμοποιήσετε (έδαφος, πρόσοψη τοίχου, οροφή, ξύλινες κατασκευές) και το είδος της βαφής που χρησιμοποιείτε  (κόλλα, γύψο, ακρυλικό, βερνίκι)

Τα αφρώδη ρολά και τα υφασμάτινα είναι κατάλληλα για χρώματα νερού. Όσο πιο τραχιά όμως είναι η επιφάνεια που θα βάψετε, τόσο πιο παχύ θα πρέπει να ναι το ρολό. Για ριπουλίνες  προτιμήστε τα αφρώδη ρολά και τύπου βελούρ. Για μεγαλύτερη ακρίβεια στο αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε τα καλύτερα σε λεπτές επιφάνειες.  

Αν επιθυμείτε να δημιουργήσετε κάποιο ‘εφέ’ ή κάποια τεχνοτροπία σε μια επιφάνεια, προτιμήστε το ειδικό ρολό για εφέ.

Πινέλα: Η επιλογή του πινέλου καθορίζεται από δυο παράγοντες. Από τον τύπο τρίχας και την ποιότητά του. Ένα ποιοτικό πινέλο πρέπει να περιέχει υψηλή πυκνότητα τριχών καθώς απορροφά περισσότερη ποσότητα βαφής και προφέρει καλύτερη επικάλυψη χρώματος στις επιφάνειες που χρησιμοποιείται. Παράλληλα, βάφει ομοιόμορφα και έχει καλύτερη αντοχή στο χρόνο. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη γενικότερη ποιότητά του. Τα κακής ποιότητας πινέλα ενδέχεται να μαδάνε ή να μην καλύπτουν σωστά και επαρκώς τις επιφάνειες.

Πινέλα με φυσική τρίχα είναι ιδανικά για επικαλύψεις με βάση διαλύτη καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά . Τα συνθετικά πινέλα που δεν απορροφούν το νερό είναι ιδανικά για ακρυλικά χρώματα.